Energiebesparing

By 19 augustus 2020Geen categorie

Veel bedrijven moeten volgens de wet energie besparen volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer en steeds meer ook via de voorschriften uit de omgevingsvergunning (activiteit milieu). Ook is soms een bepaald energielabel verplicht en grote bedrijven moeten een energie-audit laten doen.
Met deze wetten verplicht de overheid bedrijven om energiezuinig te ondernemen en te investeren in duurzaamheid. We zetten de wetten rondom energie voor u op een rij.

Activiteitenbesluit milieubeheer

In het Activiteitenbesluit milieubeheer staan verschillende milieuregels voor bedrijven. Het Activiteitenbesluit is onderdeel van de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer is een raamwet: dit betekent dat de wet alleen in grote lijnen bepaalt hoe de Nederlandse overheid en burgers met het milieu moeten omgaan. Het Activiteitenbesluit milieubeheer bevat praktische maatregelen voor de uitvoering van (een deel van) de voorschriften die in de Wet milieubeheer staan.

Heeft uw bedrijf een informatieplicht energiebesparing?

Energie besparen is verplicht voor alle bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/ of 25.000 m3 gas verbruiken. Dat zijn ruim 100.000 bedrijven. En al deze bedrijven moesten vóór 1 juli 2019 aan de overheid melden hoe zij energie besparen. Dat is de informatieplicht.

Die deadline is voorbij. Heeft u deze gemist? Kom dan snel in actie. Want u kunt uw rapport nog indienen en zo de kans op een boete verkleinen.

Informatieplicht?

Kende u de informatieplicht nog niet? Of heeft u gewoon geen tijd gehad om de deadline te halen? Bel ons voor meer informatie over de mogelijkheden, of bezoek de pagina van de overheid (link).

Energie-audit voor grote bedrijven.

Heeft u jaarlijks meer dan 50 miljoen euro omzet, een balanstotaal hoger dan 42 miljoen of meer dan 250 medewerkers in dienst? Dan moet u verplicht elke 4 jaar een energie-audit uitvoeren. En valt uw bedrijf bovendien onder het Activiteitenbesluit milieubeheer? Dan bent u ook verplicht om de besparingsmaatregelen uit te voeren die uit de audit volgen. Hiervoor geldt eveneens dat de investeringen binnen 5 jaar terugverdiend moeten kunnen worden.

Minimaal energielabel C voor kantoren van 100 m2 of groter

De Rijksoverheid streeft naar een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. In 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Bijna de helft van de Nederlandse kantoren moet maatregelen treffen om aan deze verplichting te voldoen.

Weet u na het lezen van deze informatie niet precies wat de regelgeving voor uw bedrijf is?

Maak dan gebruik van de onderstaande online tool. Deze laat u binnen 2 minuten zien welke wet en regelgeving voor u van toepassing is: https://www.energiescan.nu/energiescan-voor-bedrijven/

Esco’s:

Esco’s bieden de mogelijkheid om zonder investereingen energie te besparen. U betaald dan de investering uit de besparing die de dienst of product opleverd. Op deze manier kunt u als bedrijf besparen op uw energie verbruik, en toch blijven investeren in uw bedrijf. Wilt u weten of er mogelijkheden zijn om van een esco gebruik te maken voor uw bedrijf? Neem dan contact op via https://www.energiescan.nu/contact/