Omgevingswet 2022 opnieuw uitgesteld

De Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld en gaat een half jaar later in dan gepland. De invoering van de wet is al meerdere keren uitgesteld. De regels gaan gelden vanaf 1 juli 2022, zo heeft demissionair minister Ollongren donderdag in een brief aan de beide kamers gemeld.

De invoering moet worden uitgesteld om de techniek achter de wetgeving goed te laten werken. Daar is meer tijd voor nodig en ook is tijd nodig om de “inhoud van het stelsel te beproeven en ermee te oefenen”. Hiermee hoopt de minister hinder voor belangrijke gebiedsontwikkeling te voorkomen.

Met de Omgevingswet wil het kabinet de huidige regels voor ruimtelijke ordening, leefomgeving, bouwen, natuur, milieu en water samenvoegen en vernieuwen. De wet moet ervoor zorgen dat er minder vergunningen nodig zijn en moeten burgers en bedrijven sneller een vergunning kunnen krijgen.

De wet zou oorspronkelijk in 2018 in werking treden, maar dat werd niet gehaald. Ook een invoering in 2019 bleek niet haalbaar. Daarop besloot het kabinet Rutte-II de invoering uit te stellen tot 2021. Al was dat jaar ook niet zeker, waarschuwde toenmalig minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz.

Bron: NU.nl

Leave a Reply