grond voor bodemonderzoek

Vanaf 1 januari 2015 is het bijvullen van HCFK’s verboden. Daarbij gaat het onder andere om het veelgebruikte koudemiddel R22, maar ook mengsels zoals R402, R403, R408 en R409 vallen onder dit verbod. Deze koudemiddelen mogen vanaf 2015 niet langer worden bijgevuld in koel- en klimaatinstallaties en kan dus een grote consequentie hebben voor uw bedrijfsvoering.

Onderneem nu actie

Bij een eventuele lekkage of onderhoud mag  na 1 januari 2015 uw installatie niet meer met HCFK’s worden bijgevuld. Controleer daarom op tijd of uw installaties HCFK’s bevat en stel een plan op, evt. samen met uw installateur, om over alternatieven te praten. Hieronder enkele opties

Optie 1: U laat uw bestaande installatie retrofitten
Een simpele aanpassing van uw huidige installatie(s), conform de huidige Europese Regelgeving is waarschijnlijk de meest economische oplossing voor de lange termijn. Het retrofitten neemt veel minder tijd in beslag, waardoor uw productie/productiviteit minder lang stil ligt. Voor een retrofit heeft u de keuze uit de volgende koudemiddelen: R-422A, R-422D, R-417A en R-427A.
Nadeel is dat rendementsverliezen (minder koelcapaciteit) kan ontstaan.

Optie 2: U beslist om in een nieuwe installatie te investeren
Nieuwe installaties worden ontworpen om met HFK koudemiddelen te werken (R-134a, R-404A, R-407C, R-507 en R-410A). Hierbij is wel regelgeving in de maak om ook HFk’s vanan 2020 uit te faseren. Bedenk dus goed in welke middelen/installaties u nu wenst te investeren.

Nieuwe koelingen kunt u ook uitvoeren met natuurlijke koudemiddelen (koolstofdioxide (CO2) of Ammoniak (NH3)). De overheid heeft hiervoor zelfs een Energie Investeringsaftrek subsidieregeling voor opengesteld.

Optie 3: U laat uw bestaande installatie ombouwen
Deze oplossing is duurder dan optie 1 maar is soms nodig omwille van rendementsproblemen.  Bestaande installaties kunnen worden omgebouwd naar de HFK koudemiddelen R-404A, R-407C en R-507.

Wij adviseren u om alle voor- en nadelen op een rij te zetten, voordat u gaat investeren. Zorg dat dit duurzaam gebeurd en voor de lange termijn de juiste oplossing wordt gevonden.